Gyorskeresés  Gyorskeresés


Kategória:
Típus:
Megye:
Helység:
Ár: - mFt
   
 

 


Mattolta a válság a lakáspiacot

Negyven százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki a hatóságok a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban. A durva zuhanás nem jelenti a válság mélypontját, az csak 2010 közepén jön el. Akinek pénze van, annak érdemes lakást vásárolnia.
Már kezd látszani a válság és a lakásvásárlást visszafogó kormányzati döntések hatása az újlakás építési és használatbavételi engedélyek számát mutató legújabb KSH statisztikában.

Az első félév még erős volt

A válság ellenére az első három negyedévben mindössze 1 százalékkal csökkent a használatbavételi engedélyt kapott lakások száma tavalyhoz képest. Ez annak tudható be, aki lakásvásárlás előtt állt, annak érdemes volt az üzletet még az első félévben nyélbe ütnie.

A szociálpolitikai támogatás, valamint az állami kamattámogatott hitelek ugyanis csak július elsejéig éltek, és az új lakások áfája is akkor emelkedett 20-ról 25 százalékra. A harmadik negyedévre már semmi hasonló ösztönző nem maradt, ezért is a látványos, 23 százalékos visszaesés tavalyhoz képest a használatbevételek terén.

Ennél is jelentősebb visszaesés várható azonban 2010-2011-re – mondta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum elemzője, Valkó Dávid. A lakásépítésben jellegéből fakadóan általában 1-1,5 éves késéssel érzékelhetőek a gazdasági környezet és a kereslet változásai – tette hozzá az elemző.

Budapest - vidék

A lakásépítésben mindig is húzóerőnek számító Budapesten még ennyire sem érezhető egyelőre a válság hatása, hiszen miközben a kiadott építési engedélyek számában már 12,2 százalékos a visszaesés az első három negyedévben tavalyhoz képest, addig 3,6 százalékkal még mindig nőtt a használatbavételi engedélyt kapó lakások száma.

A vidéki építkezéseknél jelentősebb a visszaesés. A kiadott építési engedélyek száma 26-32 százalékkal csökkent, a használatba vételi engedélyek száma pedig jelentős részüknél tíz százalékkal lett kevesebb, s csak a „többi város” kategóriában nőtt, éppen annyival, mint a fővárosban.

Ebben annak is szerepe lehet, hogy a bankok a válsággal a vidéki hitelkérőket kockázatosabb kategóriába sorolták, mint eddig, ezért ott nehezebb hitelhez jutni, így nem csoda, ha hamarabb csökkent az építési kedv – magyarázta az adatsort Valkó Dávid.

Jövőre még kevesebbet adnak át

Az, hogy még nem nagyobb a visszaesés a használatba vételben, azt tükrözi, hogy a folyamatban lévő beruházások többségét befejezik az építők. Új beruházásba viszont már óvatosabban kezdenek, nem bízva a kereslet újbóli megélénkülésében – állította Valkó Dávid.

A használatba vételek számában jelentősebb visszaesés jövőre lesz várható, mert akkor készülnek el azok a lakások, amelyeket most építenek. Márpedig az építési engedélyek számából már látszik, hogy jövőre jóval kevesebb lakást adnak át, mint az idén, vagy tavaly.

Kevesebb építési engedélyt kértek

A kiadott engedélyek száma hónapról hónapra csökkent az előző évhez képest. Éves szinten 26 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 40 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint tavaly ilyenkor.

Egyedül Bács-Kiskun és Somogy megyében növekedett tavalyhoz képest 13-19 százalékkal az engedélyt kapott építkezések száma. Valkó Dávid ezt a kecskeméti Mercedes beruházás, és a nem lanyhuló balatoni ingatlanfejlesztések számlájára írta. A Fejér megyei több mint 50 százalékos visszaesés okát pedig abban látta, hogy a megyében – az ott működő nagy üzemek leépítései okán – az országoshoz képest látványosabb volt a munkahelymegszűnés.

Mi várható?

Az Otthon Centrum már júliusban megfogalmazta előrejelzését. Szerintük a megépülő lakásszám az idén 30 százalékkal, jövőre további 60 százalékkal csökken, és már az idei évre 50 százalékos forgalomcsökkenést valószínűsítettek. A prognózist most is fenntartják – erősítette meg Valkó Dávid.

2010 közepére ugyanakkor már egy felívelő szakaszt valószínűsít az Otthon Centrum a keresletben, ami meglátásuk szerint 2010-2011 végére akár hiányt is generálhat az újlakás piacon.

Érdemes-e lakást venni?

Befektetési céllal most érdemes lehet lakást venni – mondta az FN.hu kérdésére Valkó Dávid. Az ártárgyalásban jó pozícióból indulhat, aki most vásárol, mert a kereslet csökkenése miatt túlkínálat van az újlakás piacon. Csak Budapesten 50 százalékkal, 2000-ről 2900-ra nőtt az eladatlan lakások száma az idei év folymán.

Az, hogy választás előtt állunk megint érv lehet, igaz nem csak a mostani lakásvásárlás mellett, hanem ellen is. Ki tudja, az új kormány milyen intézkedésekkel igyekszik majd életet lehelni a lakáspiacba, és vajon valóban eltörli-e a vagyonadót.
Forrás: FN.hu












Copyright © 2009 Laklista Minden jog fenntartva!    

Kapcsolat Oldaltérkép

  Fejlesztette: Gamber WebMűhely